Vilket DNA-test ska man välja?

För att jag ska kunna hjälpa dig att hitta din far, farfar eller morfar behöver du först DNA-testas.

Om ditt syfte är att hitta en okänd anfader eller anmoder rekommenderar jag att inte använda MyHeritages eget DNA-test utan att istället testa dig hos Ancestry, 23andMe eller FamilyTreeDNA och sedan föra över DNA-datan till MyHeritage därifrån. Detta eftersom du då får möjlighet att köpa loss de mycket användbara DNA-verktygen hos MyHeritage till en engångskostnad. Om man testar sig hos MyHeritage så kommer man nämligen att behöva betala deras årsabonnemang för att få tillgång till samma verktyg, vilket blir flera gånger dyrare, även om man bara betalar för ett år!

Om du däremot bara vill DNA-testa dig och en förmodad släkting för att se om ni är släkt och i så fall hur nära så duger även MyHeritages DNA-test utan abonnemang gott. MyHeritages test utan abonnemang är i skrivandets stund oftast det billigaste på marknaden. De har dock en säljstrategi som gör att de ibland höjer priset tillfälligt, så om du är prismedveten kan det vara en bra idé att jämföra priserna just vid det tänkta köptillfället.

Spelplanen ändras från år till år men just nu får man, om man har rötter i Europa eller Nordamerika, flest spårbara* matchningar (släktingar som också DNA-testat sig) för pengarna om man DNA-testar sig hos Ancestry och sedan för över sitt resultat till framförallt MyHeritage, FamilyTreeDNA och i vissa fall GEDmatch. Om man har rötter i Asien, Afrika eller Oceanien kan det vara så att man får fler spårbara matchningar hos 23andMe än Ancestry. Eftersom 23andMe och Ancestry inte tar emot DNA-data från andra bolag är det alltså en god idé att välja att testa sig hos någon av dem, och då hos den av dem som man troligtvis får flest DNA-matchningar hos. Därefter är alltså överföring till MyHeritage, som har överlägset flest DNA-testade svenskar, mer eller mindre en nödvändighet för den som har rötter i Sverige.

*  När du DNA-testats kommer du se att du har tusentals matchningar. Vissa bolag har en lägre tröskel än andra för hur mycket DNA man måste ha gemensamt för att räknas som en matchning och visar därmed fler matchningar för dig, vilket vid en första anblick kan kännas som något som i sig är bra. Om ditt syfte är att hitta en anfader eller anmoder inom de närmaste generationerna är det dock oftast bara de närmaste 50 som är spårbara inom rimlig tid om du snabbt vill nå ditt mål.

Fördelen med att testa sig hos FamilyTreeDNA – främst för män som söker sin far – är att man där har möjlighet att närsomhelst utöka sin beställning med en analys av sitt Y-DNA, utan att behöva skicka in ett nytt DNA-prov. Inget annat av de nämnda bolagen testar Y-DNA överhuvudtaget. Nackdelen med att testa sig hos FamilyTreeDNA är att man alltså inte kan föra över sin DNA-data därifrån till Ancestry eller 23andMe för att få ytterligare matchningar där. FamilyTreesDNA:s vanligaste DNA-analys – den som motsvarar Ancestrys, MyHeritages och 23andMes analyser – heter FamilyFinder. Om man för över sin DNA-information till FamilyTreeDNA från ett av de andra bolagen behöver man inte tänka på det men om man beställer själva testkitet därifrån gäller det att man beställer rätt typ av analys.

Y-DNA används främst för att utesluta en potentiell far. För att man ska kunna göra det krävs det att den misstänkte fadern också har testat sitt Y-DNA, för att man ska kunna jämföra resultaten. Man kan alltså inte använda Y-DNA för att hitta en okänd far – om man inte råkar ha väldig tur och just den personen själv testat sitt Y-DNA, vilket är extremt ovanligt. Även om man skulle få en fullträff med Y-DNA så går det dock inte med säkerhet att avgöra om personen är ens far, farbror eller till och med farfar. För det krävs ett autosomalt DNA-test – alltså ett “vanligt” DNA-test för släktforskning.

Det är bara män som bär på Y-DNA, och Y-DNA ärvs bara från far till son. Om du är kvinna och letar efter din pappa så kan du alltså inte utnyttja den här möjligheten, och inte heller kan dina eventuella söner göra det eftersom de bär på sin egen pappas Y-DNA. Om du däremot har en helbror – eller en halvbror på din okände pappas sida – så bär han på din pappas Y-DNA.

Slutligen finns det DNA-labb som helt enkelt ger ett ja eller nej på en specifik fråga, till exempel “är den här person min far”. Ett svenskt företag som erbjuder sådana tester är Pappatest. Rättsmedicinalverket (RMV) – och tingsrätten via dem – använder också den här typen av fråga-svar-test. De kan vara ett bra alternativ för den som har en mycket trolig kandidat att DNA-testa och som vill att vetskapen om resultatet stannar mellan de berörda personerna. Däremot går det inte att spåra upp en otestad pappa, farfar eller morfar genom ett sådant test. Om man inte är släkt med den andra testade personen på det sätt man frågat om får man alltså inte någon ledtråd till huruvida man är släkt alls eller huruvida man är släkt men på ett annat sätt (till exempel om den andra testade personen är ens farbror istället för ens far). För att kunna hitta till exempel en okänd far krävs tillgång till en databas över bolagets andra DNA-testade kunder som man delar DNA med. Om du vill anlita mig för att lösa ditt fall behöver du alltså använda något av de andra bolagens DNA-tester.

Känns det svårt att välja? Boka in ett kostnadsfritt samtal över telefon med mig så hjälper jag dig igång!

DNA-kitet AncestryDNA från Ancestry
DNA-kitet AncestryDNA från Ancestry
DNA-kitet Ancestry + Traits från 23andMe
DNA-kitet Ancestry + Traits från 23andMe
DNA-kit för analyserna FamilyFinder, Y-DNA, mtDNA med flera från Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA)
DNA-kit för analyserna FamilyFinder, Y-DNA, mtDNA med flera från Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA)
Vad saknar du på den här sidan? Hur kan jag göra den bättre?
Fill out this field
Vad heter du?
Du behöver inte berätta det.
Fill out this field
Vad är din e-postadress?
Du behöver inte ge mig den men jag behöver den för att kunna besvara din feedback.
Please enter a valid email address.
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna besvara din feedback. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrev och erbjudanden (till exempel introduktionsrabatt på paket) till dig. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option