Vilket DNA-test ska man välja?

För att få ut mesta möjliga av ditt möte med Hitta pappa, och för att kunna dra nytta av mitt paket Resan, så behöver du eller den som du ger bort presentkortet till DNA-testas.

Jag rekommenderar att inte använda MyHeritages eget DNA-test utan att istället testa sig hos Ancestry, 23andMe eller FamilyTreeDNA och sedan föra över DNA-datan till MyHeritage därifrån. Detta eftersom man då får möjlighet att köpa loss de mycket användbara DNA-verktygen hos MyHeritage till en engångskostnad. Om man testar sig hos MyHeritage så kommer man nämligen att behöva betala deras årsabonnemang för att få tillgång till samma verktyg, vilket blir flera gånger dyrare, även om man bara betalar för ett år!

Spelplanen ändras från år till år men just nu får man, om man har rötter i Europa eller Nordamerika, flest träffar för pengarna om man DNA-testar sig hos Ancestry och sedan för över sitt resultat till framförallt MyHeritage, FamilyTreeDNA och GEDmatch. Om man har rötter i Asien, Afrika eller Oceanien kan det vara så att man får fler träffar på 23andMe än Ancestry. Eftersom 23andMe och Ancestry inte tar emot DNA-data från andra bolag är det alltså en god idé att välja att testa sig hos någon av dem, och då hos den av dem som man troligtvis får flest DNA-träffar hos. Därefter är alltså överföring till MyHeritage, som har överlägset flest DNA-testade svenskar, mer eller mindre än nödvändighet för den som har rötter i Sverige.

Fördelen med att testa sig hos FamilyTreeDNA – främst för män som söker sin far – är att man där har möjlighet att närsomhelst utöka sin beställning med en analys av sitt Y-DNA, utan att behöva skicka in ett nytt DNA-prov. Inget annat av de nämnda bolagen testar Y-DNA överhuvudtaget. Nackdelen med att testa sig hos FamilyTreeDNA är att man alltså inte kan föra över sin DNA-data därifrån till Ancestry eller 23andMe för att få ytterligare DNA-träffar där.

Y-DNA används främst för att utesluta en potentiell far. För att man ska kunna göra det krävs det att den misstänkte fadern också har testat sitt Y-DNA, för att man ska kunna jämföra resultaten. Man kan alltså inte använda Y-DNA för att hitta en okänd far – om man inte råkar ha väldig tur och just den personen själv testat sitt Y-DNA, vilket är ovanligt. Även om man skulle få en fullträff med Y-DNA så går det dock inte med säkerhet att avgöra om personen man fått träff på är ens far, farbror eller till och med farfar. För det krävs ett autosomalt – alltså ett “vanligt” – DNA-test.

Det är bara män som bär på Y-DNA, och Y-DNA ärvs bara från far till son. Om du är kvinna och letar efter din pappa så kan du alltså inte utnyttja den här möjligheten, och inte heller kan dina eventuella söner göra det eftersom de bär på sin egen pappas Y-DNA. Om du däremot har en helbror – eller en halvbror på din okände pappas sida – så bär han på din pappas Y-DNA.

Känns det svårt att välja? Boka in ett kostnadsfritt samtal över telefon med mig så hjälper jag dig igång!

DNA-kitet AncestryDNA från Ancestry
DNA-kitet AncestryDNA från Ancestry
DNA-kitet Ancestry + Traits från 23andMe
DNA-kitet Ancestry + Traits från 23andMe
DNA-kit för analyserna FamilyFinder, Y-DNA, mtDNA med flera från Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA)
DNA-kit för analyserna FamilyFinder, Y-DNA, mtDNA med flera från Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA)
Vad saknar du på den här sidan? Hur kan jag göra den bättre?
Fill out this field
Vad heter du?
Du behöver inte berätta det.
Fill out this field
Vad är din e-postadress?
Du behöver inte ge mig den men jag behöver den för att kunna besvara din feedback.
Please enter a valid email address.
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna besvara din feedback. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrev och erbjudanden (till exempel introduktionsrabatt på paket) till dig. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option