Ge dig själv de bästa förutsättningarna för att hitta den du saknar

Mina tjänster går utmärkt att unna sig själv eller ge bort som present.

Att hitta en okänd släkting

När det gäller att hitta (det vill säga identifiera och hitta kontaktuppgifter till) en person eller familj arbetar jag i hela arbetsdagar om åtta timmar. Priset för en arbetsdag är 7200 kronor men om du som beställer tjänsten är pensionär eller studerande får du 12 % rabatt och betalar endast 6336 kronor per arbetsdag vid uppvisande av studentleg eller pensionärsintyg. Dessutom har jag prisgaranti – hittar du ett lägre pris så matchar jag det, med vissa förbehåll. Villkor finns på sidan Prisgaranti. Studentleget, pensionärsintyget eller priskällan måste visas upp inom 14 dagar efter köpet för att rabatten eller prisgarantin ska gälla, och mellanskillnaden betalas ut i efterhand.

Om du använder köplänkarna här ovanför så går det att betala senare via Klarna!

VIKTIGT! Om du köper min tid som en present till någon så måste du, för att mottagaren av presenten ska få ett mejl av Hitta pappa, efter att du efter betalningen fylla i formuläret på sidan Betalning som presentkort.

Tjänster på löpande timme

Ett urval av annat jag kan hjälpa till med. Timpriset är 900 kronor och även här gäller 12 % student- och pensionärsrabatt – läs mer om det ovan.

I vissa fall gäller även prisgarantin, men eftersom dessa tjänster kan te sig väldigt olika från utövare till utövare måste jag här göra en bedömning i varje enskilt fall.

Rådgivning om vilket DNA-test som du bör välja för att ge dig själv störst chans att hitta den du söker. Att veta detta är en förutsättning för att få mesta möjliga nytta av Hitta pappas dna-tjänster – därför bjuder jag gärna på dessa råd redan i vårt lära känna-samtal som du bokar kostnadsfritt. Normal tidsåtgång: upp till 0,5 timme.

Identifiering av DNA-träffar. Ofta behöver man bygga ett eget släktträd för minst ett par andra personer än en själv för att kunna komma vidare i sin DNA-spårning. Vet man inte, trots försök till kontakt, vilka dessa personer är kan det i värsta fall vara omöjligt att komma vidare. Jag lyckas identifiera personen i minst 80 % av fallen men tar betalt för nedlagt tid oavsett resultat. Normal tidsåtgång: 0,5–2 timmar per identifiering.

Släktforskning. Sammanställning av släktträd med utgångspunkt från dig själv, en av dina DNA-träffar som saknar släktträd, eller någon helt annan. Normal tidsåtgång: 0,5 timme per 3–4 personer med grunduppgifter (namn samt datum och ort för födelse och död) från svenska kyrkböcker och register.

För ett släktträd med en utgångsperson och sedan fyra generationer till  – totalt 31 (1 + 2 + 4 + 8 + 16) personer – blir tidsåtgången alltså ungefär 8–10,5 timmar. Om trädet ska innehålla en eller flera personer födda eller döda utanför Sverige, eller fler uppgifter om varje person, blir tidsåtgången större.

Enskilda sannolikhetsuträkningar. När ditt DNA analyserats och du fått en lista på släktingar, och när du med uteslutningsmetoden lyckats lista ut vilka av dessa släktingar som finns på din saknade släktings gren och med traditionell släktforskning och folkbokföringens hjälp lyckats lista ut hur de personerna hänger ihop, då återstår bara att lista ut hur du själv hänger ihop med dem. Länken mellan dem och dig är nämligen den person som du saknar! Vem som är er länk räknar man ut genom att ställa upp olika hypoteser som på grund av mängden delad DNA får olika stor sannolikhet. Detta steg görs vanligtvis parallellt med släktforskning och identifiering av DNA-träffar och det är därför svårt att ge en uppskattad tidsåtgång enbart för detta, men detta kan jag alltså i avgränsade uppdrag assistera med på löpande timme.

Osäkerheten beror främst på om släkten är från ett område med grund genpool, om släktingar till den man letar efter själva har DNA-testat sig och publicerat sitt släktträd på nätet, om de själva har hål i sitt träd som inte kan täppas till utan DNA-spårning, samt om de är från Sverige eller ett annat land med lättillgänglig folkbokföring. Jag rekommenderar att sätta en maxbudget för detta arbete.

Råd och stöd vid kontakt och DNA-testning av nyckelpersoner. När släktforskningen och sannolikhetsuträkningen pekar på en eller några misstänkta personer är det sista steget att DNA-testa den mest misstänkta personen, eller en eller flera av dess närmaste släktingar, för att se om hypotesen stämmer. I vissa fall kan det dock räcka med att bara ta kontakt och låta berättelser och fotografier agera bevis. Jag kontaktar inte själv mina kunders släktingar i detta syfte men bistår gärna med råd, inhämtning av kontaktuppgifter, brev- och samtalsmallar samt med utskrift och postning av brev. Normal tidsåtgång: 1–3 timmar.

Hembygdsforskning. Klassisk källbaserad arkivforskning. Be om offert.

Utskrifter av släktträd. En utmärkt present till släktintresserade familjemedlemmar. Jag kan också ta illustrationsuppdrag. Normal tidsåtgång för utskrift av redan färdigt släktträd: 0,5–4 timmar, beroende på om grafiska justeringar ska göras, om trädet ska skrivas ut på specialpapper och så vidare. Materialkostnad tillkommer. Be om offert.

Intervjuer. Nästan det viktigaste för en släktforskare är att samla alla de äldres minnen innan de går förlorade. Jag kan intervjua både gamla och unga. I Stockholm med omnejd kan jag göra det på plats och annars digitalt. Be om offert.

Planering av släktsammankomster. Står du inför att planera ett släktkalas? Vad kul! Jag kan hjälpa dig hitta kontaktuppgifter till alla som ska bjudas, föreslå aktiviteter och leta fram ett lämpligt ställe att vara på. Jag har också erfarenhet av att skapa engagemang genom att samla släktingar i till exempel en Facebook-grupp. Be om offert.

Du som har stort behov av DNA-tjänster men ont om medel får gärna gå med i Hitta pappas givarprogram – för att alla människor har rätt till en familj.

Känner du någon annan som skulle kunna vara intresserad av mina tjänster eller paket? Kanske någon som själv skulle vilja hitta en nära släkting, eller någon som letar efter en lämplig present till en förälder eller förälders förälder? Tipsa dem gärna om mig och min sajt!

DNA-kitet AncestryDNA från Ancestry
DNA-kitet AncestryDNA från Ancestry
DNA-kitet Ancestry + Traits från 23andMe
DNA-kitet Ancestry + Traits från 23andMe
DNA-kit för analyserna FamilyFinder, Y-DNA, mtDNA med flera från Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA)
DNA-kit för analyserna FamilyFinder, Y-DNA, mtDNA med flera från Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA)
Vad saknar du på den här sidan? Hur kan jag göra den bättre? *
Fill out this field
Vad heter du?
Du behöver inte berätta det.
Fill out this field
Vad är din e-postadress?
Du behöver inte ge mig den men jag behöver den för att kunna besvara din feedback.
Please enter a valid email address.
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna besvara din feedback. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrev och erbjudanden (till exempel introduktionsrabatt på paket) till dig. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option