Fixgedcom – verktyg för att fixa felaktigt släktträd i Family Tree DNA (FTDNA)

Stefan Malmesjö på företaget MHODS Provider har tillsammans med mig – Johanna på Hitta pappa – och min man David utfört ett stort antal tester för att identifiera vilken typ av information som skapar problem i Family Tree DNA:s uppladdningstjänst. Därefter har Stefan programmerat det här verktyget som konverterar informationen så att Family Tree DNA förstår den. Stefan arbetade tidigare på företaget Firebric, vars namn varit nära sammankopplat med det här verktyget för svenska dna-släktforskare.

Vi har utvecklat verktyget på volontär basis och det används flitigt av Family Tree DNA:s användare världen över.

För att använda verktyget, tryck på Välj fil här nedanför och välj den aktuella Gedcom-filen på din dator.

En fil med samma namn men med suffixet –fixed laddas direkt ner till din dators katalog för hämtade filer. Det är den filen som du ska importera till Family Tree DNA istället för den gamla.

Frågor och svar

När det inte fungerar som tänkt att importera ditt släktträd till Family Tree DNA.

Tyvärr är inte Family Tree DNA:s uppladdningstjänst för släktträd helt kompatibel med Gedcom, som är den vanligaste standarden för att exportera och importera släktträd mellan olika program. Det innebär att många släktträd som laddas upp dit ser konstiga ut med stora delar saknad eller hopblandad information. Ibland följer bara startpersonen med och inget annat. Det här verktyget fixar till dessa fel.

Verktyget försöker

 • fixa id:n med inledande nollor
 • fixa id:n som innehåller ett bindestreck
 • fixa felaktig radordning, då TYPE har hamnat innan NAME
 • extrahera GIVN-, SURN- och NSFX-taggar när enbart NAME-tagg finns
 • ändra till stor begynnelsebokstav i namn när det behövs
 • ta bort tecken som FTDNA har problem med att importera från NAME-taggen
 • justera datum från format såsom “2000-10-17”, “17 Okt 2000” och “17 October 2000” till “17 OCT 2000”. Alla andra eventuella format lämnas orörda.
 • fixa id:n som inte innehåller någon bokstav (workaround för bugg som bara uppstår ibland)
 • ta bort programspecifika taggar, som börjar med ett understreck
 • ta bort tecken som FTDNA inte hanterar väl i anteckningar
 • ta bort tecken som FTDNA inte hanterar väl i platsnamn

Begränsningar: Verktyget hanterar inte namn som innehåller tecknet “/” väl – det tecknet tar verktyget bort helt och hållet. Verktyget hanterar inte mer än en miljon individer i ett och samma träd. Det förväntar sig att filen är i UTF-8-format.

Nej! När du laddar upp (eller snarare laddar in) in din Gedcom-fil på den här sidan så behandlas den direkt på din dator. Hitta pappa eller andra kan därför inte läsa innehållet i den.

Om du känner dig osäker så kan du testa att stänga av din Internetuppkoppling innan du laddar in din fil för behandling. Den kommer att behandlas ändå, just för att den behandlas helt lokalt i din dator, utan Internet.

 1. Logga in på Family Tree DNA.
 2. Gå till https://tree.familytreedna.com/family-tree/tree-management.
 3. Tryck på DELETE TREE längst ner på sidan.
Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA) Delete tree

Kontakta Family Tree DNA:s supportavdelning.

Om du väljer att fylla i formuläret på den sidan så skriver du in numret på det aktuella DNA-kitet (noll, en eller två bokstäver följt av sex siffror – det som du använder som användarnamn när du loggar in) i fältet Kit Number. Du måste också fylla i ditt namn och din e-postadress för att kunna skicka formuläret. Under Please select a category väljer du myTREE/GEDCOM Questions och under Details kan du skriva till exempel:

Hi there! My family tree import didn’t work. Please cancel the import so that I can try again with another file.

(Översättning: Hej där! Min släktträdsimport fungerade inte. Vänligen avbryt importen så att jag kan försöka igen med en annan fil.)

Du kommer att få ett mejl på engelska när trädet tagits bort.

En skärmbild som visar hur man kan fylla i kontaktformuläret hos Family Tree DNA (FamilyTreeDNA, FTDNA) om man vill avbryta uppladdningen av en Gedcom-fil till sitt myTree-släktträd.

Skriv din fråga i det här formuläret så återkommer jag till dig! Om det är en fråga som många kan tänkas ha så lägger jag in svaret på den här sidan.

Vad undrar du över?
Fill out this field
Vad heter du?
Du behöver inte berätta det.
Fill out this field
Vad är din e-postadress? *
Jag behöver den för att kunna besvara din fråga.
Please enter a valid email address.
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrev och erbjudanden (till exempel introduktionsrabatt på paket) till dig. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option
Vad saknar du på den här sidan? Hur kan jag göra den bättre?
Fill out this field
Vad heter du?
Du behöver inte berätta det.
Fill out this field
Vad är din e-postadress?
Du behöver inte ge mig den men jag behöver den för att kunna besvara din feedback.
Please enter a valid email address.
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna besvara din feedback. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option
Hitta pappa kommer att spara ditt namn och din e-postadress för att kunna skicka nyhetsbrev och erbjudanden (till exempel introduktionsrabatt på paket) till dig. Om du inte vill det, kryssa i rutan här nedanför.
Select an option