DNA-företagen tävlar med armbågarna om sina kunder. Tyvärr gör det här det mycket otydligt för kunderna vad det egentliga slutpriset är för ett DNA-test för släktforskning. För oss i Sverige har dessutom inflationen rört till det ordentligt i prislandskapet under de senaste åren.
I min pristabell med kostnader för olika DNA-tester här nedanför kan du få en bättre bild av vilket test du bör köpa och varför. Valutakurserna är tagna från Google 2024-08-25 och i den här uppdateringen har jag även inkluderat rabattkoder från Släktforskardagarna.
DNA-tester kan användas till alla möjliga saker. För att hålla det hela så kort och användbart som möjligt för mina besökare så utgår jag från att du som läser tabellen 1) har europeiska eller amerikanska rötter, 2) letar efter en förälder (mamma, pappa) eller en förförälder (mormor, farmor, morfar, farfar), eller helt enkelt är intresserad av att komma i kontakt med någorlunda nära biologiska nära släktingar och 3) avser att hålla på med DNA-släktforskningen i ett år eller mer. Om du har rötter i andra delar av världen eller har ett annat syfte med ditt DNA-testande, till exempel att verifiera släktskap i äldre tid eller att se om du har anlag för olika sjukdomar, så är det inte säkert att den här tabellen hjälper dig att göra ett informerat val.
Vid köp av enbart ett test ger Ancestrys test flest äkta och spårbara DNA-matchningar för pengarna – om det köps antingen på Ancestry.se med rabattkod eller på Amazon.se med kostnadsfri frakt vald. Med DNA-matchning menas en annan person vars DNA-information finns i samma databas och som man delar DNA med. Att Ancestry ger flest äkta och spårbara DNA-matchningar för pengarna beror dels på att Ancestry till skillnad från de andra bolagen viktar DNA:t enligt en speciell algoritm, vilket gör att antalet matchningar som man får hos Ancestry är färre men å andra sidan mer tillförlitligt än hos till exempel MyHeritage, samtidigt som Ancestry tillåter kopiering av DNA-informationen till de två andra stora databaserna för svenskar, vilka är MyHeritage och FamilyTreeDNA. Ju fler äkta och spårbara DNA-matchningar, desto större chans att hitta den du söker, eller att överhuvudtaget hitta släktingar. Värt att notera är att MyHeritages test, trots sitt låga inköpspris, i längden blir absolut dyrast, i alla fall om man vill åt MyHeritages avancerade DNA-verktyg, vilket mer eller mindre är ett måste om man utan erfarenhet vill hitta en svensk ana på ett effektivt sätt.
Om man ska köpa två tester ger Ancestry fortfarande flest spårbara matchningar per krona – men här bubblar MyHeritage upp eftersom det abonnemang som är inräknat i priset kostar lika mycket oberoende av antalet tester. Dock: låter man MyHeritage-abonnemanget rulla på i mer än ett år så är det helt plötsligt dyrast igen.
Vid köp av tre tester är MyHeritage istället på förstaplats och Ancestry på andra plats. Även här gäller dock att MyHeritage helt plötsligt blir dyrast om man låter abonnemanget rulla på i mer än ett år.
Med detta i åtanke är min standardrekommendation att DNA-testa sig hos Ancestry (och/eller 23andMe, beroende på bland annat var i världen man har sina rötter) och därefter föra över (kopiera) sin DNA-information till MyHeritage och FamilyTreeDNA, för att därigenom kunna utnyttja även de bolagens fördelar.
Om du väljer att anlita en professionell DNA-detektiv vill jag också inflika att vi (eller i alla fall jag) redan prenumererar på de avancerade DNA-verktygen hos både Ancestry och MyHeritage, vilket gör att du kan räkna bort de kostnaderna från totalpriset. Istället ger du DNA-detektiven behörighet att arbeta med ditt DNA-resultat från sina egna Ancestry- och MyHeritage-konton. Med det sagt så är det inte alltid nödvändigt att ha tillgång till dessa avancerade verktyg – men i de flesta fall underlättar de arbetet mycket, och i vissa fall är de faktiskt nödvändiga. Det går inte att avgöra på förhand – alla fall är helt olika.
Observera att tabellen av praktiska skäl bara jämför autosomala (“vanliga”) DNA-tester och utgår från att köparen är intresserad av att lösa en släktgåta i nutid. Jag har alltså medvetet lämnat ute Y-DNA- och mtDNA-tester, och det beror enbart på att jag behövt hålla tabellen någorlunda överblickbar. Analyser av Y-DNA och mtDNA behövs oftast inte för att spåra en okänd ana i nutid (till exempel en far, farfar eller morfar), men jag vill ändå nämna att det enda bolag som i nuläget ger möjlighet till sådana analyser är FamilyTreeDNA. FamilyTreeDNA ger dessutom möjlighet att komplettera med sådana analyser utan att man behöver skicka in ett cellprov på nytt, om man valt att testa sitt autosomala DNA hos dem, vilket kan vara ovärdeligt om personen vars DNA man vill analysera djupare inte är tillgänglig för ett nytt cellprov. Det är alltså en fördel som FamilyTreeDNA har som är värd att tänka på när man väljer vilket test man ska köpa. Y-DNA- och mtDNA-analyser kan också ha ett stort värde för den som är intresserad av att bekräfta släktskap längre bak i tiden – säg, från tidiga 1800-talet och bakåt. Att testa sig hos något annat bolag och kopiera sin DNA-data till FamilyTreeDNA ger inte möjlighet att komplettera med dessa analyser, utan den här möjligheten kan enbart utnyttjas om själva cellprovet finns lagrat hos FamilyTreeDNA.
De olika bolagen har alltså också olika för- och nackdelar när det kommer till funktioner som hjälper dig att tolka ditt resultat. Läs mer om det här: Vilket DNA-test ska man välja?
Till sist, varför skulle man vilja köpa fler än ett test? Jo, om man till exempel vill försöka hitta sin pappa, men känner till och har kontakt med sin mamma, en moster eller morbror eller ett halvsyskon på mammas sida, så ger det en mycket stor skjuts i DNA-spårningsarbetet, och kan ibland vara helt avgörande för en lösning, om man inte bara testar sig själv utan även testar en av dessa personer – i det här exemplet i första hand ens mamma, i andra hand ens moster eller morbror och i tredje hand ens halvsyskon. Då kan man nämligen från början enkelt sortera bort alla DNA-pusselbitar med mamma-DNA för att bara koncentrera sig på pusselbitarna med pappa-DNA. Sedan vill man ju också DNA-testa den som man räknat ut borde vara ens pappa, eller någon nära släkting till den personen, för att kunna bevisa att man hittat rätt svar på sin släktgåta. Det gör att det ofta krävs minst tre DNA-testade personer för att dels ha bäst förutsättningar att spåra och dels bevisa ett faderskap. Å andra sidan kan man inte veta på förhand om just den man söker redan är DNA-testad hos det eller de bolag man väljer att testa sig hos eller kopiera sin DNA-information till. Om hen är det så behöver man kanske inte det där tredje testet. Pust, det är mycket att tänka på!