Vad kostar ditt DNA-test – egentligen?

DNA-företagen tävlar med armbågarna om sina kunder. Tyvärr gör det här det mycket otydligt för kunderna vad det egentliga slutpriset är för ett DNA-test för släktforskning.

I min pristabell med kostnader för olika DNA-tester här nedanför kan du få en bättre bild av vilket test du bör köpa och varför. Observera att tabellen av praktiska skäl bara jämför autosomala (“vanliga”) DNA-tester.

Vid köp av enbart ett test är Ancestrys test billigast – om det köps på Amazon.se. Det är också ett av de tester som ger flest möjligheter till överföring till andra bolag. Trots sitt låga inköpspris är MyHeritages test i längden absolut dyrast, i alla fall om man vill åt MyHeritages avancerade DNA-verktyg, vilket mer eller mindre är ett måste om man utan erfarenhet vill hitta en svensk ana på ett effektivt sätt.

Om man ska köpa två tester är fortfarande Ancestry.se billigast – men här bubblar MyHeritage upp eftersom det abonnemang som är inräknat i priset kostar lika mycket oberoende av antalet tester. Dock: låter man MyHeritage-abonnemanget rulla på i mer än ett år så är det helt plötsligt dyrast igen.

Vid köp av tre tester är MyHeritage billigast och Ancestry.se på andra plats. Även här gäller dock att MyHeritage helt plötsligt blir dyrast om man låter abonnemanget rulla på i mer än ett år.

Med detta i åtanke är min standardrekommendation att DNA-testa sig hos Ancestry (och/eller 23andMe, beroende på bland annat var i världen man har sina rötter) och därefter föra över (kopiera) sin DNA-information till MyHeritage och FamilyTreeDNA, för att därigenom kunna utnyttja även de bolagens fördelar.

De olika bolagen har alltså också olika för- och nackdelar när det kommer till funktioner som hjälper dig att tolka ditt resultat. Läs mer om det här: Vilket DNA-test ska man välja?

Bläddra ner till pristabellen

Till sist, varför skulle man vilja köpa fler än ett test? Jo, om man till exempel vill försöka hitta sin pappa, men känner till och har kontakt med sin mamma, moster eller ett halvsyskon på mammas sida, så ger det en jättestor extraskjuts i DNA-spårningsarbetet om man inte bara testar sig själv utan även en av dessa personer. Då kan man nämligen från början enkelt sortera bort alla DNA-pusselbitar med mamma-DNA för att bara koncentrera sig på pusselbitarna med pappa-DNA. Det tjänar man i regel mycket tid på. Sedan vill man ju också DNA-testa den som man räknat ut borde vara ens pappa, eller någon nära släkting till den personen, för att kunna bevisa att man hittat rätt svar på sin släktgåta.

Den faktiska kostnaden för inköp av ett autosomalt DNA-test vid betalning genom svensk bank och med leverans till Sverige.
MyHeritages avancerade DNA-verktyg står med eftersom de ofta i hög grad underlättar lösandet av ett fall av fader okänd, samtidigt som de i hög grad påverkar totalkostnaden. För att kunna använda dessa måste man först föra över (kopiera) sin DNA-information till MyHeritage, om man inte testat sig där.
ProduktKöpställeTestkitAutosomal DNA-analysFraktValutaväxling (2 % av ordervärdet inklusive frakt)Moms (25 % av transaktionsvärdet)Momsdeklaration utförd av PostNordReturporto till labbetTillgång till MyHeritages avancerade DNA-verktyg, engångsavgiftTillgång till MyHeritages avancerade DNA-verktyg, årsavgift första åretTotal
AncestryDNAAncestry.se-910 kr (€79)173 kr (€14,99)22 kr---324 kr-1429 kr
AncestryDNAAmazon.se-881 kr0 kr1----324 kr-1205 kr
AncestryDNAAmazon.de-990 kr (€86)271 kr (€6,15)21 kr---324 kr-1406 kr
23andMe Ancestry Service23andMe.com-1372 kr (€119)115 kr (€9,99)30 kr---324 kr-1841 kr
MyHeritageDNAMyHeritage.se-435 kr397,20 kr---36 kr-1289 kr41821 kr
MyHeritageDNAAmazon.se-993,23 kr0 kr1---36 kr-1289 kr42282 kr
MyHeritageDNAAmazon.de-1027 kr (€89)72 kr (€6,21)22 kr--36 kr-1289 kr42410 kr
FamilyTreeDNAFamilyTreeDNA.com-849 kr ($79)107 kr ($9,95)19 kr244 kr100 kr36 kr324 kr-1409 kr
FamilyTreeDNAombud i Sverige585 kr849 kr ($79)18 kr---36 kr324 kr-1312 kr
1För att få gratis frakt måste du själv ändra leveransalternativ i kassan.
2Amazon.de har sedan en tid bara Ancestrys dyrare typ test, som heter AncestryDNA + Egenskaper (AncestryDNA + Veranlagungen), i lager. Det billigare testet, vars pris hos Ancestry.se och Amazon.se jag jämför med, går i skrivandets stund inte att beställa hos Ancestry.de. Det dyrare testet utläser även "roliga" fakta ur ens DNA, som vilken ögonfärg man har och huruvida man tycker om koriander.
3Enligt MyHeritage är ordinarie pris 995 kronor men på MyHeritages egen webplats är det i princip alltid nedsatt till 435 kronor.
4Kostnaden för första året med abonnemanget Premium, som är det billigaste abonnemanget av de som innehåller de avancerade DNA-verktyg som i kombination med MyHeritages stora användarbas inte sällan är avgörande när man ska identifiera en okänd far. Efter det första året kostar Premium-abonnemanget 1839 kronor.
5Genom att beställa testkitet från ett ombud i Sverige undviker man kostnaderna för moms och momsdeklaration och får dessutom kitet hemskickat på någon dag istället för några veckor. Dock beställer man fortfarande själva analysen eller analyserna av DNA-provet på FamilyTreeDNA:s webbplats. Den analys som motsvarar de övriga bolagens heter Family Finder. Priserna i tabellen gäller vid beställning av ombudet Åsa Lindh Rundberg, som går att få kontakt med i Facebook-gruppen DNA-anor, men även andra ombud finns – framförallt släktforskarföreningar.
Möjligheter att föra över (kopiera) sitt DNA-resultat till andra bolags sajter och därigenom få mer information och fler matchningar för pengarna.
BolagÖverföring till Ancestry är möjligÖverföring till 23andMe är möjligÖverföring till MyHeritage är möjligÖverföring till FamilyTreeDNA är möjlig
AncestryDNA-nejjaja
23andMe Ancestry Servicenej1-jaja
MyHeritageDNAnej1nej-ja
FamilyTreeDNAnej1nejja-
1Ancestry verkar vara på väg att möjliggöra överföringar från andra bolag.